"KARDANadam"


"KARDANadam": Gelecek nesillere daha iyi bir gelecek bırakmak için bir simge olsun!
Yüzyıllardır süregelen "kardan adam", kışın ve karın getirdiği neşenin sembolü olmuştur. Son yıllarda kar yağışlarındaki düşüş, ekosistemimizde su kaynaklarına zarar verirken, sevdiğimiz bu figürün varlığını riske atmaktadır. 

Sadece çocukluk anılarımızın değil; dünya kültürümüzün de parçası olup nadir baskılarda, çizgi filmlerde, reklamlarda ve sanatın birçok dalında karşımıza çıkar. 

En eski kayıtları 7.yy’a uzanan, insanlığın evrimini de yansıtan kardan adam, gelecek nesillerle tanışabilecek mi, yoksa geçmişin hatıralarında mı yaşayacak? Bu sorunun cevabı, henüz kritik eşiği geçmemişken iklim krizine karşı atacağımız adımların samimiyeti ve hızıyla bağlantılı olacaktır.  

Tüm bu duygularla şekillenen KARDANadam enstalasyonunda kardan adam figürü seramik ve dönüştürülmüş yumurta kabuklarıyla yorumlanmış olup; kolektif bir çağrıyla toplanan kardan adamlı fotoğraf ve anılarla bir araya getirilmiş ve 5-9 Haziran tarihlerinde Upcycle İstanbul Art&Design Festival'de, ,Müze Gazhane'de sergilenmiştir.  

 

Sürdürülebilir Tasarım: Yumurta kabuklarının KARDANadam’a dönüşümü

KARDANadam enstalasyonunda figürlerin bir kısmı çamurdan tasarlanırken, bir bölümü ise yine doğal bir malzemeden hareketle, yumurta kabukları ileri dönüştürülerek şekillendirilmiştir.

“İnsanoğlu, yumurta kabuklarındaki kalsiyumdan  yüzyıllardır toprağı beslemek için faydalanmıştır. Kolay ulaşılabilir olması, doğada çözünebilmesi, yüksek kalsiyum içeriği, yapısal gücü ve dokusu ile son yıllarda en çok odaklandığım materyallerden birisi haline geldi.  Emirgan’daki bir pastane çalışmalarıma destek vererek yumurta kabuk atıklarını benim için biriktirdiler. Bir tasarımın parçası olarak kullanılacak hale getirmek uzun bir süreç olsa da çöpe gidecek bir gıda atığını ileri dönüştürme fırsatını yakalamış oldum. Rengi ve dokusunun doğallığı ve güzelliği de beni cezbeden başka bir nokta oldu.”

İklim değişikliğinin ciddiyetinin ne kadar farkındayız?

İklim değişikliğinin etkilerini günlük hayatımızda yoğun bir şekilde yaşıyoruz. Bu konuda binlerce makale ve veri olmasına rağmen, farkındalık hala yeterli değil. Bu boşluğu kapatmak ve aksiyon almak için, çocukluğumuzun önemli bir parçası olan kardan adamı duygusal bir bağ kurmak amacıyla tercih ettim.

Kişisel olarak atabileceğimiz bir çok adım var. Enerji tasarrufu , yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, tek kullanımlık malzemelerden uzak durmak, satınalma tercihlerimizi bilinçli şekilde yapmak; ofiste, okulda, günlük yaşamımızdaki etki alanımızı kişileri bilinçlendirmeye ve aksiyon almaya yönlendirmeye kadar aslında her birimizin yapabileceği sayısız aksiyon var.”

Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için bir simge olsun, kardan adam!  

Teknik: Stoneware, tornada elle şekillendirme, 1200C yüksek derece pişirim, eskitme tekniği. Yumurta kabukları-biyoplastik, kalıpla şekillendirme, hava kuruması


Yorum yaz


Yorum ve önerilerinizi paylaştığınız için teşekkür ederiz:) Sizlerden fikirler aldıkça biz de çok mutlu oluyoruz.