Yumurta kabuklarının sürdürülebilir bir tasarıma dönüşümü: Balance Mumluk


New project: Turning eggshells into sustainable design: “BALANCE” Candle Holder

IDEA 

Upon learning that the amount of eggshell waste produced annually equals that of plastic waste in the oceans, i was motivated to repurpose eggshells as a design element.  

The idea is to encourage a more sustainable lifestyle by creating functional and beautiful products from repurposed waste materials.  

By utilizing discarded eggshells to produce sustainable biomaterials for the candle holder designs, I aim to demonstrate the possibilities of eco-friendly design and reducing our ecological footprint.

biodesign biomaterial sustainable design

 FİKİR

Yumurta kabuklarının sürdürülebilir bir tasarıma dönüşümü: “BALANCE” Mumluk

Her yıl ortaya çıkan yumurta kabuk atığının, okyanuslardaki plastik atık miktarıyla eşdeğer olduğunu biliyor muydunuz? Bu bilgiden ilhamla, yumurta kabuklarını bir tasarım elementi olarak nasıl kullanabileceğimi düşünmeye başladım.

Amacımı, geri dönüştürülmüş atık malzemelerden işlevsel ve aynı zamanda estetik objeler tasarlayarak sürdürülebilir bir yaşam tarzını teşvik etmek olarak tanımlayabilirim. Böylece ekolojik ayak izimizi azaltma yönünde hem tasarımcı hem de tüketici olarak yapıcı adımlar atabiliriz.  

biomaterial bioplastic biodesign sustainable design

MATERIAL:

When Waste Meets Design: A Sustainable Collaboration

“EGGSHELL” has been chosen as the biomaterial for the “BALANCE candle holder” design process because of its potential to reimagine waste as a design material, as well as its abundant supply, biodegradability, high calcium content, structural strength, and aesthetic appeal.

Various alternatives have also been tested, and banana and mandarin peels have been selected as secondary biomaterials to be used as colorants.

eggshells biomaterial foodwaste sustainable design

MATERYAL

Gıda atığını bir tasarım elementi olarak kullanmak amacıyla yola çıkarak, “BALANCE” ismini verdiğim mumluğum için “yumurta kabuklarını” biyomateryal olarak kullanmaya karar verdim. Kolay ulaşılabilir olması, doğada çözünebiliyor olması, yüksek kalsiyum içeriği, yapısal gücü ve dokusu bu seçimimde etkili oldu.

Yumurta dışında da çeşitli denemeler gerçekleştirerek, aralarından muz ve mandalina kabuklarını, tasarıma renk vermesi amacıyla ikincil biyomalzeme olarak seçtim.

biomaterial biodesign bioplastic sustainable design eggshells

DESIGN CONCEPT

Caring for your home. Caring for the world.

Introducing "Balance Candle Holder"  - represents the harmony between our everyday lives and the natural world. Combining natural materials with functional and minimalist design without sacrificing style.”BALANCE” creates a warm ambiance and encourages environmentally conscious choices while adding beauty to any space.

TASARIM KONSEPTİ

"BALANCE”mumluk ile tanışmaya hazır mısınız? Doğa ile bağımızın zayıfladığı bu günlerde  evimizde doğal elementlere yer vererek biraz olsun o dengeyi yeniden yakalamamızı hayal ederek bu ismi seçtim.

Stilden ödün vermeden doğal malzemeleri fonksiyonel ve minimalist tasarımla buluşturan “BALANCE”mumluk, bulunduğu ortama sıcak bir hava katarken  aynı zamanda evlerimiz için de çevreye duyarlı seçimler yapmamız ve karbon ayak izimizi azaltmamız için bizi teşvik ediyor.

biodesign biomaterial eggshells sustainable design

DESIGN ELEMENTS

Colour and texture

Eggshell’s porous surface lends a natural look and feel that harmoniously connects nature and our living spaces. The warm tones of  mandarine and banana peels naturally complement the candle's glow, creating a cozy atmosphere with their subtle shades.

TASARIM ELEMENTİ

Renk ve doku

Yumurta kabuğunun gözenekli yüzeyi, doğa ile yaşam alanlarımızı uyumlu bir şekilde birbirine bağlayan yumuşak bir his verirken, mandalina ve muz kabuklarının sıcak tonları, mumun ışıltısını tamamlayarak sıcak bir atmosfer sunuyor.

Form

The main form is crafted from clay, reflecting a commitment to skilled craftsmanship. This clay form is used to create a mold, enabling efficient replication of the design using eggshells.

By blending the smoothness of round shapes with the horizontal hand-made organic lines, it adds a unique finish to the design. The eye naturally follows the path from top to bottom created by the horizontal markings.

biodesign biomaterial sustainable design bioplastic food waste eggshells

Form

Ana formu, öncelikle en iyi bildiğim malzeme olan çamurdan tasarlayarak ardından kalıbını aldım. Bu kalıp yumurta kabuklarından hazırladığım karşımı şekillendirmek için bana yardımcı oldu.  

Tasarımın yuvarlak formunu el yapımı dikey organik çizgilerle harmanladım. Böylece hem tasarıma özgün bir bitiş katarken hem de dikey çizgiler sayesinde gözün, form üzerinde yukarıdan aşağıya doğru bir akış içerisinde hareket edebilmesini hedefledim.

Günlük tercihlerimiz, çevresel etkimizi azaltma konusunda oldukça anlamlı bir etkiye sahip. Olabildiğince doğal ve lokal malzemelerden üretilmiş dekoratif aksesuarlara evlerimizde yer vererek hem ekolojik etkimizi azaltabilir hem de kendine has dokusu, rengi ve formu ile  tasarım objelerin keyfini çıkarabiliriz.

Projemin ilerleyen basamaklarını paylaşmak için sabırsızlanıyorum ama birazcık daha var:)

 


Yorum yaz


Yorum ve önerilerinizi paylaştığınız için teşekkür ederiz:) Sizlerden fikirler aldıkça biz de çok mutlu oluyoruz.