Gustav Klimt ve "Öpüş" Tablosu


“14 Şubat”, eski günlerdeki naifliğini yitirmiş  olsa da aşk ve sevgiden konuşmaktan bizi alıkoymamalı:) Sanat tarihine uzanmaya ve “aşka”, ressamların gözünden bakmaya ne dersiniz? 

ÖPÜŞ - Gustav Klimt 

“Tree of Life “ tablosundaki spirallerden ilham alarak Spiral Demlik’lerimden birisine Gustav Klimt’in ismini vermiştim.

Ressamın “Öpüş” tablosu ise aşk deyince akla gelen ilk tablolardan oluyor...Klimt, tablosunu gümüş ve altın varaklarla, iki boyutlu perspektifler kullanarak, 1907'de yapmış. Art Nouveau döneminin de en ikonik tablolarından birisidir.

Çiçek tarlasında kucaklaşan bir çift görüyoruz. Tam da öpücüğün kadının yanağına konduğu o andayız...

Erkek, kadına doğru eğilmiş; yüzünü ellerinin arasına almış ama erkeğin yüzünü göremiyoruz. Belki de ressam, kadına yoğunlaşmamızı istediği içindir... Kadının gözleri ise yumuşak bir ifadeyle kapalı, yüzü narin ve öpücüğe dönük ve bir kolu erkeğin boynunda iken diğeri ile de elini kavramış... Sanki kendini ona teslim etmiş; bir özlem varmış da bu an’ı bekliyormuş gibi hissettiriyor bana...

Erkek ve kadının vücutlarının ayrışması ise kıyafetlerinde karakterize edilen formlarla sağlanmış. Erkekte bolca kare ve dikdörtgen, kadında ise daireler ve çiçekli desenler hakim... Çiçekler saçlarına kadar devam ediyor ve adamda ise sarmaşıktan bir taç var. Sanki çift tarihin çok eski bir köşesinden bize bir öpücüğü temsil ediyor...

Tabloda çok fazla renk ve desen olmasına karşın baktığınızda gözünüz tablonun üzerinde rahatça hareket ediyor. Karmaşıklığına rağmen uyumu öyle yakalamış ki hayran kalmamak elde değil...

Gustav Klimt’in yaşadığı yıllar, sanat tarihinin en hareketli olduğu dönem. Bir sürü yeni akım ve takipçileri ile dolu. Oysa bir Klimt tablosu gördüğünüz anda anında tanırsınız, özgün tarzını çok seviyorum.

Neden altın varak kullanmış acaba derken babasının altın ve gümüş oymacısı olduğunu okudum. Klimt de gençliğinde babasının yanındaki tecrübesini bir şekilde sanatına yansıtmayı ve bu sayede de özgün tarzını şekillendirmeyi başarmış. Kişiliği ise oldukça şahsına münhasır diyebilirim:) 

Peki, bu tablo size neler hissettirdi? Yorumlarınızı beklerim...

Sevgiler,

Pınar

Fotoğraftakiler: Gustav Klimt Spiral Demlik ve Fincan


Yorum yaz


Yorum ve önerilerinizi paylaştığınız için teşekkür ederiz:) Sizlerden fikirler aldıkça biz de çok mutlu oluyoruz.